Mensaap in nood

Moeders met zuigelingen, uw schat is na zes maanden melk aan haar eerste échte potjes-maaltijd toe. Zorg dan dat ‘t een groentehapje is of laat het een combinatie van fruit en groente zijn. Laat die andere potjes met leuke kindertekeningen in de schappen staan. Die p otjes met ’n kip of ’n kalkoen of met de snoet van ’n koe erop. 

Laat die potjes staan, laat ze over de datum lopen, laat het vlees verrotten, laat het gisten en gaan leven, laat de potjes exploderen, laat ze barsten en het stinkend weefsel met de spercieboontjes mee naar buiten lopen. De dieren zijn al dood, hún leed is geleden. Ze hebben gebruld, geblèrd, gegild, geloeid, gemekkerd. Meedogenloos zijn ze in stukken gehakt, gekookt, gestoomd, gevild, gegrild, gerookt, hun botten gedroogd, gestampt en tot poeder vermalen. Hun met meel verdikte bloed is terug in ’n darm gegoten.

Laat die potjes staan pappa, niet kopen, niet aan uw lieveling voeren, ook al gunt u ’t hem zo. Als ú vlees wilt eten doe het in een afgesloten ruimte. Daar waar u geen voorbeeld bent. Stiekem op de wc. Maar zorg dat de eerste hapjes die u voorzichtig in het roze mondje lepelt zonder vlees zijn. U gunt het ze zo nietwaar? Maar doe het niet! Voorkom dat uw kind verslaafd raakt aan vlees. Zorg dat u vegetariërs aflevert.  Zorg dat uw kind van fruit, noten, bonen, pitten, paddestoelen, kruiden, knollen, olie, erwten, granen, honing en wortelen gaat houden. Afkicken duurt lang dan ben je zo vele dieren verder.  

Een warme zomeravond, ’n varken aan het spit, een tevreden gezelschap eromheen.  De kinderen zullen zich de geluiden herinneren, de opgewonden stemmen, het lachen, het sissen van ‘t vet in’t vuur. Maar boven alles uit de verrukkelijke geur van ’t geroosterd vlees. De herinnering aan die geur zal hun eetpatroon nog lang beïnvloeden. 

Voor je vrij bent van de zucht naar karbonaat, saté of kipfilet ben je twintig jaar verder. In die tussentijd heb je toch al gauw een stapel dieren opgegeten. Als je dan tóch dier eet, wees dan eerlijk. Stop ’t afspelen van films over verdwenen lammetjes, over koeienmoeders en hun geroofde kalfjes! Stop met uitstapjes naar de kinderboerderij, stop het knuffelen en aaien van de dieren.. Ga in plaats daarvan op excursie naar een slachthuis. Daar hangt ’n geur die uw kindje lang zal heugen.  Een nicotine verslaving is moeilijk onder de knie te krijgen, alcohol ook, vlees is  nog moeilijker. Het voelt alsof we met terugwerkende kracht onze eigen ouders ter verantwoording roepen.  Ze moedigden ons immers aan het vreemde voedsel door te slikken. Ze deden spelletjes zodat we ’t kokhalzen vergaten. Met lieve lachjes en kleine grapjes hielpen ze ons te kauwen en te slikken. Mamma het voor uw lieveling op maat gesneden vlees was eens een levend wezen. Daarom lieve ouders stop geen vlees in uw kind. Voorkom dat uw oogappel verslaafd raakt. U weet ‘jong geleerd is eeuwenoud gedaan’. Homo Sapiens is een kei in na-apen. Hoe kan ’t ook anders.